Arbetshandledning som stöd i arbetslivet
Arbetshandledningens rötter går tillbaka till 1950-talet, då den användes inom psykoterapi, psykiatrisk hälsovård, kyrkan och socialt arbete. Arbetshandledningen har spridit sig till praktiskt taget alla näringsgrenar och utvecklats till en effektiv metod för att utveckla arbetsgemenskapen och upprätthålla arbetsförmågan. Arbetshandledning används av anställda i krävande expertpositioner, liksom projektledare, handledare och chefer i organisationer med en pressad och ensam roll.
Det viktigaste verktyget för resursorienterad arbetshandledning är dialog, dvs. en diskussion där arbetshandledaren används för att närma sig problem och utmaningar på ett lösningsorienterat sätt och för att stärka kundens funktionsförmåga samt för att diskutera de ämnen och teman som kunden själv har valt. Förutom dialog använder jag funktionella metoder och visuella verktyg om det passar gruppen eller individen.
Fördelarna med arbetshandledning:
Gemensamma mål blir tydligare
uppgifter och roller är strukturerade på individ-, grupp- och organisationsnivå
arbetet går bättre
förmågan att förändra och lära sig ökar
Ledarskapet och samarbetet utvecklas
produktiviteten och konkurrenskraften får en möjlighet att växa
Lösningsorienterat tänkande utvecklas
Samarbetet och utvecklingen förbättras
STOry-titeln anger att handledaren har utbildats i enlighet med arbetshandledningsförbundets utbildningsrekommendationer och att han eller hon har förbundit sig att följa föreningens etiska principer i sitt arbete: https://www.suomentyonohjaajat.fi/mita-tyonohjaus-on/eettiset-periaatteet/.
Arbetshandledare som är godkända av STOry, förbinder sig till etiska principer, främjar och upprätthåller öppenhet, konfidentialitet, god interaktion och utveckling av sina klienter. Dessutom tar de hand om sin egen fortbildning och arbetshandledning.
/Monika